Párásító rendszer vízkezelés

Oxyma többlépcsős vízkezelő rendszer kifejezetten párásító rendszerekhez
Az általunk tervezett párásító rendszerekhez minden esetben ajánlani szoktuk az általunk speciálisan erre tervezett többlépcsős vízkezelő egységet, amely komplexitását tekintve egy teljesen különálló rendszerként működik.
RendszerelemekKapcsolat

Az Oxyma többlépcsős vízkezelő rendszer részei:

  • Cintropur többlépcsős bejövő mechanikia szűrés
  • Oxyma ikeroszlopos ioncserélős vízlágyító berendezés
  • Oxyma aktív széntöltetes szűrő
  • Oxyma – Herco nagy nyomású és nagy visszatartóképességű RO berendezés
  • Oxyma – Aricon HDPE tartály szintérzékelőkkel és nyomásfokozó szivattyúval
  • Cintropur UV sterilizáló és végső finomszűrő
crypto illustration 19

Cintropur többlépcsős bejövő víz mechanikai szűrési rendszer

Párásító rendszereink vízkezelő egységeinek első lépcsője minden esetben a mechanikai szűrési rendszerrel kezdődik. A mechanikai szűrési rendszer a vízben lévő fizikai részecskék, szennyeződések és lebegő szemcsék eltávolítása végett szükséges.

Az általunk forgalmazott belga gyártmányú Cintropur gyártmányú szűrők különböző méretekben és választható szűrési finomsággal kerülnek beépítésre annak függvényében, hogy mekkora teljesítményű párásító rendszert kell szolgálniuk. Egészen ¾“-os menetes csatlakozástól 3“-os karimás csatlakozásig választhatóak a különböző méretű szűrőházak. A kisebb-nagyobb szűrőházakban természetesen változik a szűrési felület is.

A többlépcsős szűrési rendszer általában 100-150 m szűrési finomsággal kezdődik. Ezt követően 3-5 lépcsőben szűrjük a bejövő vizet egészen 5m szűrési finomságig. Így biztosítjuk a megfelelően előkezelt és előszűrt vizet a későbbi vízkezelő berendezések számára. A központi PLC vezérlésünkkel jelezni tudjuk a bejövő szűrőkön lévő nyomásesést, így figyelmeztetni tudjuk a felhasználót, ha a szűrőbetéteket cserélni szükséges.

A későbbi papír szűrőbetéteket a karbantartások során a helyszínre szállítjuk, így mindig van a helyszínen papír betét az esetleges cseréhez.

mw500 650 800 6204
IMG 0720
crypto illustration 02

Oxyma ikeroszlopos ioncserélős vízlágyító berendezés

A bejövő szűrési rendszer után egy spec. ikeroszlopos vízlágyító berendezést szükséges beépíteni. A vízlágyító berendezés a vízben lévő kalcium-magnézium ionokat natrium ionra cseréli, így képes megóvni az RO membránt a vízkövesedéstől. A vízlágyító méretezésénél figyelembe vesszük a párásító rendszer teljesítményét, a bejövő víz keménységét, valamint vas/mangán tartalmát, amely adatok alapján kiválasztjuk a megfelelő gyantával feltöltött oszlopokat. Minden esetben ikeroszlopos vízlágyító berendezést használunk, így biztosítjuk a folyamatos üzemet, hiszen az oszlopok folyamatosan váltják egymást, amíg az egyik regenerál a másik biztosítja a lágyvizet. Az oszlopokhoz 1-1 db nagyméretű sólé tartály tartozik, így a sólé tartály újratöltésének periódusait nyújtani lehet, hiszen több regeneráló só fér el a tartályokban. A normál gyantával töltött vízlágyítónkkal biztosítani tudjuk a «0,1 nk lágyvizet, míg az ecomix gyantával töltött oszlopokkal a víz vas/mangán és ammónium tartalmát is csökkenteni tudjuk határérték alá.

Oxyma aktív széntöltetes szűrő

Az aktív széntöltetes szűrőink közül szintén a párásító rendszer teljesítményének függvényében tudunk ajánlani töltetes szűrőket, valamint automatikus öblítésű aktívszénnel töltött oszlopokat is. Az aktív szén szűrők beépítése a vízben lévő szerves anyagok, valamint a bejövő vízzel érkező klór elnyeletése végett fontos, leginkább az RO membrán védelme érdekében. A töltetes aktívszén szűrőink esetén szintén a belga Cintropur gyártmányokat javasoljuk, melyekből a különféle méretű szűrőházakba más-más aktív szén granulátum mennyiségek tölthetőek. Nagyobb rendszerek esetén az automatikus mosatású szűrő oszlopainkat szoktuk beépíteni, amelyek heti rendszerességgel ellenáramban és egyenáramban is átmosatják az aktív széntöltetet. A központi PLC vezérlésünkkel jelezni tudjuk az aktív széntöltet szükséges csereidejét. Az időszakos karbantartások alkalmával az aktívszén töltet cseréje is egy elvégzendő karbantartási feladat, melyhez az aktív szén töltetet mi biztosítjuk.
crypto illustration 04

Oxyma – Herco RO berendezés

IMG 5744
IMG 5741

A párásító renszereink stabil működésének elengedhetetlen feltétele az ásványi anyagoktól és sóktól mentesített tiszta víz, amelyet az általunk forgalmazott német minőségű Herco RO berendezésekkel biztosítunk. Az RO berendezések működés közben nyomás hatására egy féligáteresztő membránon keresztül préselik a vizet, így a membrán egyik oldalán ásványi anyagoktól mentes vizet kapunk (permeátum), a másik oldalán pedig sókkal telített oldatot (koncentrátum) vezetünk el a csatornába. A tiszta víz fontos a rendszer cseppenésmentes és dugulásmentes működése végett, továbbá biztonsági tényezőként is funkcionál, hogy a szétporlasztott víz után ne keletkezzen sókirakódás a párásítandó térben. Az RO berendezés méretezésénél minden esetben szükséges vízanalízis, amelyet vagy a partnereink biztosítanak, vagy mi magunk végzünk el a házi laboratóriumunkban. A kapott kémiai eredmények után méretezzük a membránszűrő rendszert, amelyet lehet normál nyomástartományú és normál visszatartó képességű (97%) membránokkal, valamint magasabb nyomástartományú és magasabb visszatartó képességű membránokkal (98,5%) kérni. Általánosságban az egyfokozatú RO berendezés elegendő szokott lenni párásítás célra, problémás esetekben azonban kétfokozatú membránszűrést szükséges beépíteni, hogy a sókirakódásokat megelőzzük. Fordított ozmózisos vízkezelő egységeink minden esetben önálló vezérléssel, vezetőképesség és térfogatáram méréssel vannak ellátva. A különböző mért értékeket jelezni tudjuk a központi PLC vezérlésen. Az energiahatékony üzem érdekében általában frekvenciaváltóval ellátott szivattyút használunk a membránszűrőben is, így -30% energiamegtakarítás érhető el folyamatos üzem esetén. Egy további opcióval pedig víztakarékos üzemet valósíthatunk meg, hiszen a berendezések kérhetőek koncentrátum visszakeringetéssel is, így kevesebb vizet engedünk el a csatornába, ami számszerűsítve 10-15% vízmegtakarítást eredményez. Ezen magas-német minőségű RO berendezésekkel garantáljuk az éveken át tartó folyamatos és problémamentes működést, hiszen az általunk forgalmazott berendezések mindegyike speciális kialakításuk miatt működés közben folyamatosan tisztítják a membránt, így az átlag 3-4 év membrán csereidőintervallum helyett a mi berendezéseinkben csupán 6-8 évente szükséges lecserélni a membránokat.

Oxyma – Aricon HDPE ellenálló víztartály és szintérzékelők

Az RO berendezés után minden esetben tartalmaz a vízkezelő rendszerünk egy gyűjtő tartályt, amelyben a membránszűrő által megtermelt tiszta vizet gyűjtjük össze. A vízgyűjtőt az általunk forgalmazott prémium minőségű, német gyártmányú Aricon tartályokból választjuk ki. A tárolók általában HDPE vastagfalú, ellenálló műanyagból, valamint rotációs öntési technológiával készülnek, így a hajlítások nincsenek folyamatos feszültség alatt, valamint a tartályok belső felületén nem találhatóak heggesztési varratok, így a teljes belső tér homogén. Ez utóbbi biológiai okokból kulcsfontosságú. Legyen szó álló vagy fekvő kialakítású, henger vagy szögletes formájú, bármilyen színű és űrtartalmú kivitelt választhat az ügyfelünk az igényekhez mérten. A tartályokat speciális levegőztető kupakokkal, különböző speciális keverő lapátokkal, bármilyen kivitelű szintérzékelővel és töltő nyílással, akár fém tartószerkezettel vagy védőráccsal, és természetesen különféle kármentő tálcákkal is kérheti az ügyfelünk. A külső-mágneses szintérzékelők nincsenek kapcsolatban a vízzel, így biztosítják a folyamatos megbízható működést és kapcsolást. A szintérzékelők általában összeköttetésben vannak a központi vezérléssel, így a kijelzőn jelezni tudjuk a vízszint értékeket, valamint szárazon futás esetén tiltó jelet biztosítunk a párásító rendszernek. A tartályt követően egy alacsony nyomású szivattyú kap helyet, amely a tartály után biztosítja a megfelelő tápnyomást a magasnyomású szivattyú aggregát(ok) számára. Az alacsony nyomású szivattyú JET rendszerű, így energiatakarékos üzemet (kb. 300W) és viszonylag magas nyomástartományt biztosít. Ezen szivattyú felelős továbbá a víz folyamatos keringetéséért, így meggátolja a pangó víz kialakulását a vízkezelő rendszerben, valamint a párásító rendszeren egyaránt. Ezen tartályokkal szintén garantáljuk az éveken át tartó problémamentes és biztonságos működést.

Cintropur UV sterilizáló és végső finomszűrő

A vízkezelő rendszer utolsó elemeként közvetlen a tartály és az alacsony nyomású szivattyú után a higiénikus üzemért felelős UV sterilizáló, valamint a végső mechanikai finomszűrő található. Az UV sterilizáló szűrő UV C sugarakat bocsát ki, így elpusztítja a baktériumok 99,9%-át. Az UV sterilizálóval egybe kapcsolva egy végső cintropur NW mechanikai szűrő található, amely 1 m szűrési finomságot biztosít a párásító rendszer számára. A végső finomszűrő után a következő sorrendben a párásító rendszer részét képző magasnyomású szivattyú aggregát következik.

Konzultálni szeretne? Lépjen veünk kapcsolatba most!

Ha segítségre, információra van szüksége írjon nekünk és a lehető leghamarabb válaszolunk kérdésére.