Textilipar

Automatizált páratartalom szabályozás

A textil iparba dolgozók biztosan tisztában vannak a ténnyel, miszerint amennyiben nem optimális a levegő nedvesség tartalma, ez elkerülhetetlenül minőség romláshoz vezet. A rostos anyagok mint a textil vagy akár a fa méretei változnak a levegő páratartalmának függvényében. A száradás hatására összébb ugrik, rövidül  és a rugalmasságát is elveszítik a textil rostok, így a gyártás során sokkal nagyobb arányban fordul elő szakadás, károsodás az anyag feldolgozása során. Nő a selejtszám romlik a termelékenység. A textil iparban még gyakran előforduló probléma a különböző anyagok súrlódása során keletkező elektrosztatikus feltöltődés is.

Ezek a problémák megelőzhetőek és kiküszöbölhetők a megfelelő abszolút páratartalom szabályozásával. Az optimális érték 55-70 % közé tehető, a két érték közötti páratartalom szinten tartásával érhető el a legjobb minőség a textil ipari termékek előállítása során. A két érték közötti különbség azért ekkora, ugyanis anyagonként változik az ideális páratartalom. A nylon esetében 2-3 % a pamut esetében 7% még a gyapjú esetében 18 % -os víz tartalomról van szó.

A fentebb említett elektrosztatikus feltöltődések is teljes mértékben kiküszöbölhetővé válnak a párásító rendszereink segítségével. Emellett a nagynyomású szivattyú működésével (70-100 Bar) a saját gyártmányú sav álló acélból készült fúvókáinkon található, szabad szemmel nem látható (4-10 micron méretű) furatokon keresztül porlasztott vízszemcsék rátapadnak a levegőben szálló (0,1-1000 micron nagyságú) belélegezhető por illetve szennyeződés részecskékre, a talaj felé taszítják azokat így biztosítva egy sokkal tisztább szálló portól mentes környezetet. Ez a tiszta légtér jó hatást gyakorol a dolgozók egészségére, és teljesítő képességére egyaránt.

Rendszereink telepítését gondos, precíz mérnöki munka előzi meg, hogy a lehető leggazdaságosabban, leghatékonyabban működő rendszereket építhessünk ki az egyéni igényekhez és környezethez igazodva.

Rendszereink üzemeltetése energiatakarékos, környezetbarát, minimális karbantartást (általában évi egy revíziót igényelnek) Rendszereinkbe páramérő és páratartalom szabályozó is egyaránt beépíthető, így teljes mértékben automatizálhatóvá és pontos értékekre meghatározottan működtethető. A rendszer üzemelés közben nem igényel speciális felügyeletet.

Ajánlatot kérne?
Írjon nekünk!

Ajánlatkérési űrlap